Stress bij kinderen

Wat merk je als je kind stress heeft?

Ieder kind heeft in meer of mindere mate angst, verdriet, grote en kleine trauma’s. Dit kan komen door problemen op school (leerproblemen, pesten, faalangst, dyslexie, anders of alleen voelen), een onzekere thuissituatie (verhuizing, scheiding, ziekte), een ernstig ongeluk, ziektes, een ziekenhuisopname, operatie, dood of aandoeningen die problemen kunnen geven. Als een kind nog last heeft van deze ervaringen in het nu of in het verleden, dan kan dat zich uiten in bv. boosheid, bedplassen, terugtrekken, huilen, niet of slecht slapen, emotioneel reageren, vermijden van situaties, faalangst, buikpijn, verstopping, niet eten. 

Met EFT kunnen kinderen leren deze zaken achter zich te laten waardoor ze zich emotioneel onbelemmerd verder kunnen ontwikkelen. 

Vroeg beginnen

Wat mij betreft mag het curriculum op school uitgebreid worden met levenslessen: Wat brengt vreugde en ontspanning, hoe ga ik om met de leuke en minder leuke dingen die ik meemaak. Hoe voel ik me, hoe luister ik naar mijzelf en mijn lijf en en hoe luister ik naar een ander. En natuurlijk EFT in de toolkit. 

Want ieder kind kan het leren. En hoe eerder hoe beter, zodat stresspatronen bij de oorsprong worden uitgedoofd en niet verder inslijten in de loop van het leven. Hoe minder er opgebouwd wordt, hoe vrijer je blijft. EFT kan worden toegepast op ieder kind, van baby tot aan 100+.

Dó try this at home (at school and everywhere)

EFT als tandenpoetsen. Dat is mijn ideaal. 

Daarnaast is EFT prachtig hulpmiddel voor moeders en vaders, ooms en tantes, opa’s en oma’s, juffen, meesters en iedereen die met kinderen te maken heeft. Je kunt je kind helpen om negatieve emoties los te laten op het moment van de ervaring.  

Waar begin je?

EFT kan heel goed als zelfhulpmethode worden gebruikt bij kinderen. Begin als volwassene met het leren van het basisprotocol voor jezelf.

Als dat lukt, dan kun je het ook met je kind doen.

Het is verstandig om eerst op jezelf te werken. Je kind en jij zijn verbonden en het probleem van je kind staat niet los van jou.  Ik ervaar zelf dat ik de problemen die ik zie bij mijn kinderen een stuk creatiever, vrijer en lichter aanvlieg als ik eerst op mijzelf en mijn eigen stress werk. Want ja, het ouderschap kan een hoop in mij en onszelf losmaken wat los staat van onze kinderen.

Soms is hulp inschakelen handig

Bij sommige zaken is het handig om hulp in te schakelen van een EFT behandelaar.  Bv. als je merkt dat je er geen vooruitgang is, of dat je te veel onderdeel bent van het probleem waardoor het samen kloppen niet lukt of niet het gewenste effect heeft.

Er zijn verschillende opties:

  • Je boekt een eerste sessie voor jezelf. We kijken samen naar jouw emotie t.a.v. je kind en ik leer je de basis beginselen van EFT. Dit kun je vervolgens op jezelf toepassen en aan je kind leren. Hierbij is het ook mogelijk om te leren surrogaat te kloppen voor je kind. We kijken samen hoe veel sessies hiervoor nodig zijn.
  • Je maakt een eerste afspraak voor je kind en komt mee. Zo zie je meteen hoe ik werk. En kun je er zelf ook mee aan de slag.

Wil je EFT ervaren onder begeleiding? Neem dan hier CONTACT met me op. 

Bij twijfel of behoefte aan meer informatie sta ik je graag vrijblijvend te woord.

Of vul je gegevens hieronder in.