Waarom je rust nodig hebt voor me-time

(En hoe je deze paradox omzeilt!)

Ik had een volle agenda deze week. En mijn behoefte aan een dagelijkse portie alleen zijn en rust was groot.

Hoe drukker ik het had, hoe belangrijker die portie werd. 

En…..hoe minder ruimte ik er voor kon maken. Ik ging maar door en had niet de rust om stil te zitten en te ontspannen en me-time te creëren. Ik werd er sjacherijnig van en vooral moe. 

Ik weet…deze momenten van me-time leveren zo veel op. 

  • ontspanning
  • ik ben milder en zachter naar mezelf
  • mijn lijf laat los, minder pijntjes
  • ik slaap beter
  • ik ben een gezelliger, geniet meer
  • ik ben een stuk productiever en creatiever

Wie wil dit nou niet?

En toch. 

Standje overleven

Ik stond op de overlevingsstand. Dat betekent dat onbewust een stressreactie werd getriggerd in mijn zenuwstelsel. Dat gaat snel en onbewust en komt omdat mijn brein en lichaam mijn drukke week  als bedreigend ervaren.

What happened?

Een stressreactie in je lijf ziet er als volgt uit: Spieren spanning zich aan, het hart gaat sneller kloppen, de bloeddruk gaat omhoog, de ademhaling versnelt en wordt oppervlakkiger, de spijsvertering gaat op een laag pitje stresshormonen als cortisol en adrenaline worden aangemaakt waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt om energie vrij te maken. Je kunt een droge mond en  droge ogen ervaren. Ook gaat onze prefrontale cortex uit: dat deel van het brein waarmee we plannen, overzicht houden, beslissingen nemen, emoties reguleren, sociale gedrag kunnen laten zien en begrijpen..

Het lichaam doet alles om te overleven. 

Na een fase van stress komt idealiter de fase van ontspanning. Het tegenovergesteld van het eerdere lijstje vindt plaats in je lijf.  Zo herstelt de balans in ons zenuwstelsel.

Als we geen ontspanningsmomenten hebben na een fase van stress, kan dit leiden tot een overbelasting van ons zenuwstelsel en een langer durende toestand van verhoogde stresshormonen. Dit kan leiden tot uitputting van ons lichaam en geest, en kan symptomen veroorzaken zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid, slapeloosheid, angst en depressie. 

Ik had de rust niet om me-time te creëren. Ik voelde me gejaagd, vermoeid, geen zin. Ik wilde mijn to-do lijst af hebben voordat ik rust ging pakken. Terwijl ik juist rust moest nemen om mijn to-do list af te krijgen.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is natuurlijk voor het lichaam om te ontspannen na een inspanning. Je kunt je zenuwstelsel helpen door bewust voor ontspanning te kiezen. Hier een paar tips:

  • Plan tijd voor ontspanning in je agenda. Klinkt heel weinig spontaan. Maar je reserveert ook tijd voor inspanning. Dus waarom niet?  Of het nu gaat om een ​​wandeling in de natuur, een warm bad, meditatie of yoga, maak er tijd voor.
  • Let op je grenzen. Probeer te vermijden om te veel hooi op je vork te nemen. Leer nee zeggen tegen taken en verplichtingen die niet essentieel zijn, zodat je meer tijd hebt om te ontspannen. Prioriteer voordat de stress komt, want als die er eenmaal is, dan is dat een stuk lastiger!
  • Zet technologie uit. Schakel je telefoon, laptop en andere elektronica uit om afleiding te minimaliseren en om jezelf tijd te geven om te ontspannen en tot rust te komen.
  • Beweeg! Ga sporten, wandelen, speel met de hond, schop tegen een bal, dans op je favoriete muziek, trek wat onkruid uit de grond.  Beweging helpt om je hersenen tot rust te brengen en het contact met je lijf te herstellen.
  •  Eet iets gezonds. Vaak grijpen we naar zoet, zout of vet. Kies iets kleins, toegankelijks om te nemen. Een aardbei, een kop kruidenthee.
  •  Neem een warme douche of bad, gebruik je favoriete shampoo, zeep en handdoek.
  • Aai je huisdier > oxitocine aanmaak gegarandeerd.
  • Maak een lijst met dingen die je fijn vindt en ontspanning geven waar je op terug kunt vallen. Begin met kleine simpele toegankelijke dingen die met een gestresst brein nog haalbaar zijn, zoals een kop thee. Start met een kleine stap. Als je te veel ‘aan staat’ kan het lezen van een boek een te hoog gegrepen zijn. Maar mooie afbeeldingen bekijken in een fotoboek lukt misschien wel.
  • En natuurlijk….. leer EFT!

EFT bij grote overprikkeling

Soms ben je opeens al zo overprikkeld, dat zo’n lijstje geen moer helpt. En EFT toepassen kan dan ook te veel zijn. Hier toch een paar hopelijk laagdrempelige EFT tips die mij helpen om binnen 10 minuten de ergste overprikkeling weg te krijgen.

  • Start met een flink aantal rondjes kloppen. Maak je niet druk over opstartzinnen, benoemen van emoties en de intensiteit ervan. Alles staat al ‘aan’, dus dit is het perfecte uitgangspunt. Kloppen maar!
  • Ipv emoties benoemen kun je ook volgen wat er verbaal komt: Bleeehhh!!!! Whaaahhhhhh. Gooi het er uit!
  • Kies je favoriete punt uit om te kloppen als het hele rondje je te veel is. Bij mij is dat mijn sleutelbeen of onder mijn neus. Volg je gevoel.
  • Doe EFT lopend. Als de rust terugkeert, ga je vanzelf zitten. Start dan met het benoemen van de emoties, gedachtes en ervaringen in mijn lijf volgens het basisprotocol.

Te vaak en te lang gestresst?

Als je stress te vaak en te lang aangaat, dan is er sprake van een groter onderliggend stresspatroon.  

Wat kan EFT hierin betekenen?

  • Je leert je triggers in het nu kennen en wat je stress aanzet. Het kan zo helder zijn als een drukke agenda, maar ook honger, dorst, een moeilijk gesprek, een to-do list, zorgen om een kind, te veel koffie, een vervelende mail kunnen je stress aanzetten.
  • Je onderzoekt jouw negatieve kernovertuigingen die aangaan op de achtergrond. Welke negatieve conclusies heb ik (onbewust) over mezelf getrokken door ervaringen in mijn verleden? Ik ben niet goed genoeg, ik ben te slap, ik word niet gehoord/gezien, ik hoor er niet bij, ik ben geen goede moeder, ik ben geen doorzetter. Een situatie kan jouw negatieve kernovertuiging triggeren en stress aanzetten. En voel zo’n gedachte maar eens in je lijf! Met EFT ontkoppel je de link tussen de ervaringen die tot deze conclusie hebben geleid en de stressreactie, zodat er ruimte komt voor helpende conclusies en rust in je hoofd en lijf
  • Je ontdekt welke vervelende ervaringen met onopgeloste emoties in jouw geschiedenis zitten, die een stressreactie triggeren in het nu. En vooral: je neutraliseert ze met EFT zodat ze niet meer meedraaien en meebepalen hoe jij je voelt of reageert.
  • Je ontdekt grotere stresspatronen onder lastige patronen en blokkades. Als grenzen aangeven, gezond eten of bewegen niet lukken, dan zit de oorzaak in je verleden en dat is op te lossen met EFT. 

Mijn drukke agenda triggerde mijn negatieve kernovertuiging: ik ben niet goed genoeg/ik kan het niet. Naast de drukte die er echt was, draait dit plaatje mee op de achtergrond en vergroot mijn stress en vermindert mijn vermogen om op een gezonde manier met de drukte om te gaan. Werk aan de winkel dus.

Als je wil weten hoe je zelf met EFT aan de slag kunt om dit te bereiken, start dan meteen met mijn gratis training ontstressen. Ik leer je in 2 video’s om zelf met EFT aan het werk te gaan. 

Soms is je stress te groot. Dan kan er sprake zijn van een complexer stress patroon . Zorg voor veiligheid en werk hier samen aan met een EFT behandelaar. Samen werken is veilig en heel effectief en zorgt sneller voor herstel van de rust en ontspanning in je leven!

Ik help je graag!

Op naar een stressvrij(er)leven!

Add A Comment