Waarom affirmeren niet werkt 

Op social media kom ik veel tegen over de maakbaarheid van het leven.  

Je kunt alles bereiken, als je maar wilt. Volg je hart en je dromen, ze leiden je naar je ware geluk. Vertel jezelf en VOEL vooral ook dat je dat succesvolle, gelukkig leven al hebt. Dan komt het naar je toe.

Affirmeer dagelijks.  

“Ik heb een gezond en sterk lichaam, ik ben succesvol coach, ik heb een liefdevolle partner, ik ben vredig en in verbinding met mezelf”. 

Been there, done that.

Ik voelde me altijd zo’n dummie. Want bij mij werkte dat niet. Wat me dan weer een rotgevoel gaf.

Ik wilde al jaren mijn eigen praktijk. Maar ik startte en strandde altijd weer. Twijfel alom. Affirmaties heb ik natuurlijk geprobeerd. Elke dag schrijven, mediteren op mijn droom, doelen stellen, affirmeren. En oh ja, daarna mijn wensen natuurlijk ook weer loslaten en het universum zijn werk laten doen. 

Nu kan ik daar om glimlachen. Want ik begrijp nu….

Ik geloofde er niet in. 

Tegenstrijdige emoties

Een affirmatie of doel kan heel bevrijdend en bekrachtigend werken, maar kan ook tegenstrijdige emoties oproepen van bv. onzekerheid, ongeloof, angst. En als het dan niet lukt om er werkelijk in te geloven en de droom komt niet uit, dan veroorzaakt dit weer negatieve gedachtes en gevoelens. Ik doe het niet goed. Ik ben niet goed genoeg. Niet echt een vrij uitgangspunt om je wensen het universum mee in te gooien.

Mijn affirmaties haalden oude pijn omhoog. De angst om afgewezen te worden als ik me laat zien. Mijn angst voor onveiligheid.

Tailenders

In EFT noemen we de tegenstrijdige emoties die opkomen tailenders. En affirmaties zijn een mooie manier om ze op te sporen en er wat aan te doen. 

Waarom zou je dat doen? Omdat wat je gelooft (maar dan werkelijk diep van binnen en soms onbewust) de neiging heeft zich te manifesteren in je leven.

Een eigen bedrijf voelde onveilig. Dus ik creëerde een situatie waarin ik die onveiligheid niet meer hoefde te voelen. Ik ging vermijden, nam geen acties, maakte mezelf wijs dat ik het niet echt wilde. Ik wilde de stress niet meer in mijn leven. En geen bedrijf dus. 

Hoe kan EFT helpen om affirmaties te laten werken?

Ik ben helemaal niet tegen affirmeren en doelen stellen. Sterker nog….Ik weet wat de kracht er van is. De praktijk is alleen soms weerbarstiger en minder picture perfect. We hebben allemaal onze belemmeringen, angsten en blokkades.

Hoe te werken met EFT en affirmaties?

Als je een doel of droom voor ogen hebt, maak daar een mooie, realistische en goed voelende affirmatie bij. Online is genoeg informatie te vinden hoe je dit doet.  Stel… je wilt afvallen en je fit voelen.  Een mooie affirmatie zou kunnen zijn. Ik voel me gezond en slank en fit.  Zeg dit hardop en ga voor jezelf na:

  • Hoe waar voelt deze affirmatie op een schaal van 0 tot 10?
  • Wat voel je als je dit hardop zegt: voel je je blij en hoopvol, of is er ergens ook een moedeloos, verdrietig gevoel? Dit kan overigens naast elkaar bestaan, zo prachtig en complex zijn wij mensen.
  • Welke gedachtes komen er bij je op? Misschien twijfel je of je je chocolade momentje op kunt geven, of denk je dat je geen tijd hebt om te gaan bewegen, of denk je aan al die keren dat het niet gelukt is. 
  • En vooral: waar en hoe voel ik dit in mijn lijf? Verkramp ik ergens, voelt het ruim, verstrakt mijn gezicht, ontspannen mijn schouders?
  • Erken de weerstand, emoties, fysieke gewaarwordingen of twijfel als die er zijn. Geef een cijfer aan de lading van 0 tot 10.
  • Pas EFT toe op deze gewaarwordingen (leer hier hoe)
  • Als je de lading van de weerstand omlaag hebt gekregen, vraag je onderbewuste wanneer je je eerder zo gevoeld hebt. En kijk of er herinneringen opkomen die gelinkt zijn aan de weerstand in het nu. 
  • Pas EFT toe op die herinneringen. Heb je geen herinneringen, blijf dan werken in het NU. Soms komen herinneringen later. Maar als ze niet concreet zijn, vertrouw er op dat je emoties, gedachten en vooral je lijf het verhaal vertellen
  • Blijf dit herhalen totdat de affirmatie vrij is en geen negatieve lading meer oproept.

Dit laatste punt is heel makkelijk gezegd trouwens. Het kan best een klus zijn als er een groot stresspatroon of trauma onder zit. Maar wel een mooie klus.

Onze mooiste dromen kunnen onze grootste stressor zijn. En de reis van het omarmen van beide kanten, kan de grootste bron van geluk zijn. Misschien is dat wel de kracht van affirmaties.  

Mijn eigen bedrijf staat. En ik ervaar hobbels en vreugde en ruimte en weerstand. En ik ga door. En dat is mijn reis naar geluk. 

Zelf aan de slag met EFT?

Kijk mijn GRATIS video’s waarin ik je uitleg hoe je kunt ontstressen met EFT. Ook het diepere werk pakken we aan!

Heb je een droom en loop je daar telkens in vast? Dan kan het fijn zijn hier samen mee aan de slag te gaan.

Op naar een stressvrij(er) droomleven!

Add A Comment