Hocus pocus stressreactie

Wanneer stress zo maar verschijnt.

Ik sta op de camping. De zon schijnt, we hebben onze vers gepimpte caravan voor het eerst mee op pad genomen.

De vogels fluiten, we wandelen door prachtig gebied, we zien hazen op de akkers, ik hoef niet zo veel. En toch…. Ik voel me gestrest.

Druk op mijn hoofd, mijn hart klopt wat sneller, verkrampte spieren in mijn rug. Ik voel me een beetje kribbig

Waarom nou toch?

Rara hoe kan dat?

Soms is de trigger voor stress heel duidelijk. Het is druk op werk. Een aanvaring met je lief. Het huis is een rommel. Je hebt honger. Een lange to-do list in je hoofd. 

Soms lijkt de stress echter uit het niets te komen.

Triggers voor stress zijn vaker onbewust dan bewust. Iets in het nu doet je herinneren aan iets (of meerdere ietsen) van vroeger wat bedreigend of gevaarlijk was en waardoor toen een stressreactie op gang is gekomen: vechten, vluchten of verstarren. 

Je lichaam reageerde: hartkloppingen, trillen, zweten, misselijk, een naar gevoel in je buik, een gespannen lijf. 

Als je deze stressreactie in het verleden niet hebt ontladen (bv door troost, steun, weglopen… iets waardoor je weer kunt ontspannen na de stress en je veilig kunt voelen), dan blijft deze trigger voor stress in je systeem aanwezig. 

Hierdoor kan iets in het nu je herinneren aan die situatie van vroeger en dezelfde overlevingsreactie van toen oproepen: je voelt je opeens misselijk, een naar gevoel in je buik. je voelt je angstig, boos. Schijnbaar uit het niets.

En dit gaat sneller dat je bewuste mind en voorbij je bewuste mind en keuzes. 

Wees mild

Deze reactie is dus niet te controleren door jezelf streng toe te spreken: doe ’s normaal, zo erg is dit toch niet, wat zeur je nou, er is toch niets om gestrest over te zijn.  

En geloof me: ik blijf het elke keer proberen!

Het deel van je brein (prefrontale cortex) dat over de relativering en bewuste keuzes staat even op een laag pitje als je stressbrein aan staat.

Noodpakket bij niet verklaarbare stress

Het camping plaatje is ideaal. En toch voel ik stress. Geen idee (en duizend ideeën) van de precieze aanleiding of situatie uit het verleden. En gelukkig is dat niet nodig om met EFT te werken.

Je werkt met wat er wél is. Namelijk je lijf, je fysieke gewaarwordingen en de emoties die je nu ervaart.

Hoe pak je dit aan met EFT?

 1. Voel in je lijf. Wat gebeurt daar? Hoe voelt het? Zijn er emoties aan verbonden? In mijn voorbeeld ervaar ik onrust, druk op mijn hoofd, vlak onder mijn schedel, een strak gevoel in mijn borstkas, een hoge ademhaling, een vaag gevoel dat richting angst gaat. Ik kan niet een specifieke aanleiding vinden.
 2. Bepaal de intensiteit: hoe sterk zijn de sensaties die je voelt op een schaal van 0 tot 10 (0 is neutraal, 10 is maximale intensiteit)? Bijvoorbeeld: “De reactie in mijn hoofd en borst zijn een 6, de angst een 7.”
 3. Begin met tappen: Tik zachtjes op de zijkant van je hand (karate-chop punt). Spreek hierbij de opzet zin hardop of voor jezelf uit: “Ook al voel ik deze ….. (vul in wat jij ervaart in je lijf en voelt qua emotie), toch accepteer ik mijzelf volledig”.
 4. Terwijl je de fysieke reactie en/of emotie benoemt, tap op de vervolg punten op je gezicht en lichaam. 
 • Bovenop je hoofd
 • Binnenkant wenkbrauw, op het puntje
 • Zijkant van het oog (oogkas)
 • Onder het oog (recht onder pupil)
 • Onder de neus
 • Kin (kuiltje)
 • Begin sleutelbeen
 • Onder de arm (handbreedte onder oksel)

5. Herhaal dezelfde ronde van de punten 3 t/m 5

6. Blijf dit herhalen totdat je de intensiteit van de stress op 0 hebt gebracht of totdat je jezelf weer kalm en ontspannen voelt.

7. NB: Zuchten, gapen, trillen zijn allemaal reactie van je lijf als je stress ontlaadt. Laat dit komen en hou het niet tegen. Dit is een goed teken! Als de reactie hevig is, blijf kloppen tot het zakt. Als het niet te doen is, sta dan op, loop rond, eet en drink wat. Er gaat hier iets groots aan en het is verstandig om hulp te zoeken. 

Het nu versus het verleden

Tijdens het werken met EFT kun je bewust op zoek gaan naar ervaringen en herinneringen die ervoor zorgen dat je stress in het nu aan gaat. En soms komen er vanzelf herinneringen op terwijl je aan het kloppen bent op de stress van het huidige moment. Door ook deze herinneringen aan te pakken met EFT, schoon je je database op en zorg je ervoor dat je stress minder aangaat door ervaringen uit het verleden.

Als je wil weten hoe je zelf met EFT kunt spoorzoeken naar de sleutelmomenten uit je verleden, start dan meteen met mijn gratis training ontstressen waarin je in 2 video’s leer om zelf met EFT aan het werk te gaan. 

Mijn campingstress heb ik ontladen door in de zon een kwartiertje te kloppen, te gapen, te zuchten en zo ruimte en rust te creëren. Camping EHBO bij ondefinieerbare stress. 

Mocht een ogenschijnlijk klein stressmoment een grote reactie oproepen, dan kan hier een complexer stress patroon onder schuil gaan. Zorg voor veiligheid en werk hier samen aan met een EFT behandelaar. Samen werken is veilig en heel effectief en zorgt sneller voor herstel van de rust en ontspanning in je leven!

Op naar een stressvrij(er)leven!

Add A Comment