Hoe herken ik belemmerende stress bij mijzelf?

Blijf je precies datgene doen, waarvan je je hebt voorgenomen het niet meer te doen?

Wat je ook probeert: rationaliseren, relativeren, zoeken naar de oorzaak, inzicht krijgen in het patroon, stappenplannen maken, doelen stellen, hopen dat de situatie vanzelf over gaat, ademhalen, personen en situaties ontwijken (verhuizen, ontslag nemen, relatie verbreken), praten over…. niets helpt.

En je merkt dat het je belemmert en tegenhoudt om rustig, ontspannen en gelukkig te zijn met jezelf, met de mensen om je heen en met het leven in het algemeen.

Dit ligt niet aan jou! Je bent niet lui, ongemotiveerd, dom, slecht of niet goed genoeg wat dan ook. Er is er sprake van een stresspatroon.

Hoe ziet stress er dan uit in de praktijk?

Als je je herkent in onderstaande voorbeelden (of varianten daar op) dan is er sprake van een stresspatroon. Stresspatronen hebben we allemaal en soms zijn ze belemmerend in ons leven. We kunnen niet zijn wie we zijn en doen wat we willen doen. We zitten er in vast.

Een stresspatroon kan vele vormen (emoties, gedrag, fysieke klachten) aannemen, afhankelijk van jouw ervaringen en leven. Voorbeelden zouden kunnen zijn:

 • overmatig of te weinig eten als je druk voelt, verveling of verdriet.
 • jezelf afwijzen en bekritiseren om hoe je er uit ziet of om wat je doet (of niet doet),
 • je mond houden terwijl je écht iets te zeggen hebt, uit angst niet gehoord of gezien of afgekeurd te worden
 • Somberheid, eenzaamheid, voelen dat je anders bent/er niet bij hoort.
 • over je grenzen gaan in relaties, jezelf weggeven en je leeg voelen
 • voortijdig stoppen met studies, relaties, projecten uit angst voor falen of afkeur.
 • geen keuzes kunnen maken, altijd blijven twijfelen
 • perfectionistisch je werk/studie doen totdat je er doodmoe van wordt, en je lijf pijn doet. Een sterke innerlijke criticus.
 • eindeloos diëten zonder resultaat of mét resultaat en dan weer veel gaan eten. En niet blij zijn met jezelf als je afgevallen bent.
 • Goede voornemens voor zelfzorg niet volhouden(en dan weer van jezelf balen)
 • eerst zorgen dat iedereen in orde is en dan pas zelf aan de beurt zijn
 • je gekleineerd, niet gehoord/gezien voelen, (overmatig) emotioneel reageren op je vader, je moeder, je collega, je (ex)partner, vriend.
 • (onverklaarbare) fysieke klachten hebben als rugpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, buikpijn, verstopping, diarree, eczeem, lage weerstand en vaak ziek zijn, vermoeidheid. Onverwerkte emoties en stress verlagen je weerstand en kunnen zich uiten in je lichaam. EFT is heel goed toepasbaar bij fysieke diagnoses (die op zichzelf al veel emotie kunnen oproepen) en voor het oplossen van de emotionele component onder de fysieke klachten.
 • specifieke angsten: bv voor autorijden, spreken in het openbaar, examenangst, contact maken met andere mensen.
 • denken dat het niet voor je weggelegd is om je dromen te volgen (kiezen voor die relatie, studie, baan, eigen onderneming, reis), omdat je te lui, te dom, geen doorzetter, te bang, te gevoelig, niet goed genoeg bent.

Langere tijd vastlopen in deze stresspatronen kan leiden tot o.a. burn-out, somberheid, depressie, angstklachten en fysieke klachten. Pak je stress zo snel mogelijk aan, zodat het niet zo ver hoeft te komen. En ook als je daar al bent, is EFT een prachtige manier voor herstel.

Is EFT echt overal goed voor?

Dit lijkt veelzijdig en dat is het ook. Ongeacht hoe een stresspatroon zich uit, het doven er van werkt altijd hetzelfde. ‘Try EFT on everything’ zegt Gary Craig (de founder van EFT) niet voor niets. Overigens vraagt het wel commitment, want zeker diepe patronen vragen meer aandacht. Als je nu denkt dat dat dus niet werkt voor jou omdat je geen doorzetter bent, dan heb ik goed nieuws voor je! Ook dat is een stresspatroon en daar kun je EFT op toepassen.

Nog niet gelezen hoe EFT precies werkt bij stress? Lees je HIER.

Waarom EFT aan Zee?

Het is mijn grote wens om zo veel mogelijk mensen EFT te leren en zichzelf te ontstressen. Hoe meer mensen EFT dan weer doorgeven aan andere mensen (kinderen, ouders, buurvrouw, leerlingen, familieleden) hoe vrijer, liefdevoller en opener we met onszelf en elkaar kunnen zijn. Iets wat we heel goed kunnen gebruiken in onze mooie wereld.

Wil je meteen zelf starten met het leren van EFT? Schrijf je dan HIER in en start meteen met het EFT basis protocol. Ik leer je in 2 gratis video’s hoe je zelf EFT kunt toepassen en kunt starten met het opruimen van oude belemmerende emoties. 

Soms is er sprake van een hardnekkiger patroon en is het nodig om hierin ondersteund te worden. Neem gerust contact op, dan kijken we samen wat EFT voor je kan betekenen. Ik begeleid je graag en je zult tijdens de sessies veel over EFT leren. Zo kun je zelf thuis dieper en (nog) effectiever werken met EFT en gaat het proces sneller. En het doorgeven aan anderen! Op weg naar een vrijer en meer ontspannen leven en wereld. 

Ervaringen van andere clienten met mijn 1-op-1 begeleiding lees je HIER

Ondersteuning nodig? Hier kun je CONTACT opnemen.