De oorsprong van stress
Ik heb veel methodes geprobeerd om te leren omgaan met stress. Ontspanning, ademhalingsoefeningen, Mindfullness. Ik leerde naar mijn stress (hoe dit zich dan ook uit) kijken, er bij blijven en te accepteren, te ontspannen. Allemaal super helpende tools om mijn stress hanteerbaar te houden.
En toch…. op bepaalde vlakken merkte ik geen vooruitgang. Ik bleef maar reageren op een manier die ik liever niet van mezelf zag en stress hebben van situaties, ondanks deze tools. Of het lukt me niet om te komen tot ontspanning en acceptatie. Ik wilde er van weg.
Toen ik leerde over de biologie en oorsprong van stress, begreep ik waarom.
De wortel van stress
Ervaringen en gebeurtenissen in het leven kunnen soms negatieve emoties triggeren, die niet altijd losgelaten kunnen worden in het moment dat ze gebeuren. Bv. omdat je niet getroost werd, omdat je je niet mocht of kon huilen, omdat je er met niemand over kon praten of omdat er gevaar of onveiligheid was.
Alle details van onze ervaringen -positief en negatief- en hoe we er mee om gegaan zijn, worden opgeslagen in ons geheugen. Ze blijven als in een database aanwezig. Dit vormt de basis van ons lerend vermogen en helpt ons hoe we in de toekomst moeten omgaan met vergelijkbare situaties. Elke situatie die we in het nu mee maken wordt nl. langs die database gehaald zodat we weten hoe we ons moeten voelen, gedragen, wat te denken. Dit is heel belangrijk (zo weten we dat we onze hand niet tegen een hete pan aan moet houden). Het kan er echter ook voor zorgen dat alle alarmbellen afgaan omdat er iets in het nu is dat ons aan een nare ervaring herinnert die onveilig was. We reageren dan fysiek heftig op situaties in het nu (alarm reactie in ons lijf) of met te veel emotie. Er is iets dat ons triggert.
Dit is wat stress is. Je gaat te vaak en te hard aan op basis van onverwerkte, vastzittende emoties uit het verleden.
We trekken conclusies over onszelf
Op basis van deze ervaringen trekken we ook nog eens conclusies over onszelf. Als je moeder bijvoorbeeld regelmatig boos reageert op iets wat je doet en vervolgens niemand jouw schrik of angst opvangt en helpt reguleren, dan kan het zijn dat je op den duur de conclusie trekt dat het aan jou ligt dat je moeder altijd boos reageert.
Conclusies die we trekken op basis van negatieve ervaringen komen in de basis altijd neer op iets als: ik ben niet goed genoeg, ik ben waardeloos, ik ben slecht, ik hoor er niet bij. Deze conclusies trekken we allemaal overigens. Er is niemand die dit niet heeft.
De negatieve conclusie wordt vervolgens verder bevestigd en ‘ingetraind’ met elke vervelende ervaring die op ons pad komt. Zo kan een echtscheiding op latere leeftijd de afwijzende ervaringen door je moeder triggeren en de conclusie ‘ik ben niet goed genoeg’ versterken en dezelfde fysieke en emotionele reacties oproepen als toen je klein was.
Wat merk je bij jezelf?
Je herkent vastzittende emoties aan terugkerende patronen, manieren van reageren op situaties -klein en groot- die je maar niet lijkt te kunnen veranderen. Van die dingen waar je elke keer tegenaan loopt en die je wellicht al 100 keer hebt geanalyseerd, doorvoelt, doorgesproken en begrepen.
Een stresspatroon gaat onbewust aan, is niet te controleren door goede voornemens en niet weg te praten met therapie of meditatie. Het zit ingetraind in je systeem en wordt gestuurd door je onderbewuste.
Belangrijk daarbij is dat je onderbewuste 95% van je gedrag bepaalt en je bewuste brein maar 5%. Daarbij is je onderbewuste ook nog eens razendsnel, een miljoen keer sneller van je bewuste brein.
Voor mij is dit zo’n verzachtende wetenschap. Het gaat niet over schuld of beter je best doen. Dit is hoe het brein werkt.
Dus ondanks onze goede voornemens, schieten we allemaal wel eens in een stresspatroon.
Je kunt een stresspatroon herkennen aan:
- terugkerende negatieve emoties in bepaalde situaties (bv. angst, onrust, boosheid, schaamte, onzekerheid over/in werk, een vriendschap, je relatie, ouderschap, angst bij veranderingen)
- belemmerend gedrag (bv te veel eten, uitstellen van taken, perfectionisme in werk of studie, overmatig boos worden op je partner, kind, collega, moeite met vergeven/loslaten)
- angsten/fobieen (bv angst voor spreken in openbaar, faalangst, ziek worden)
- fysieke klachten (bv, rugpijn, buikpijn, terugkerende hoofdpijn, hartkloppingen, wattig hoofd, gebrek aan focus)
De reactie gaat aan, voordat je er erg in hebt en is dus lastig te controleren. Je reageert vaak heftiger dan logisch lijkt in de situatie. Dit heet een stresspatroon en kan zich laten zien op psychisch en fysiek niveau.
Een stress patroon kan heel belemmerend werken en verstrekkende gevolgen hebben: je doet niet wat je wilt en je wilt niet wat je doet. Je bent emotioneel niet vrij.
Als je meer wilt lezen over hoe je stress bij jezelf herkent, klik dan HIER
OK, en hoe los ik mijn stress dan echt op?
Hier komt het goede nieuws….Deze vastzittende emoties kun je oplossen met EFT. Onder ieder stresspatroon zitten een aantal (gemiddeld 5 tot 20) ervaringen van vroeger. Om te ontstressen ga je terug naar die ervaringen en doorbreek je de koppeling tussen de ervaring en de alarmreactie (stressreactie) die je toen hebt gehad. De ervaring blijft in je database, maar het wordt een neutrale ervaring.
Dit doe je door de emotie van de ervaring op te roepen en tegelijkertijd je lichaam te ontspannen d.m.v. het zachtjes kloppen op serie acupunctuurpunten. Stapje voor stapje, ervaring na ervaring, doof je hiermee het stresspatroon uit.
Als een stresspatroon is opgelost, voel je je vrijer, minder snel gestresst en getriggerd o.b.v. ervaringen uit het verleden. Je kunt puur reageren op dat wat gebeurt in het nu, zonder de bagage van vroeger. Je wordt niet meer belemmerd en bent meer en meer vrij om jezelf te zijn.
Het mooie is dat je EFT ook zelf kunt leren toepassen en daarmee heb je dus een tool voor het leven in handen om negatieve emoties los te laten en geen verdere emotionele bagage op te bouwen.
Als je meer wilt weten hoe je stress bij jezelf herkent, klik dan HIER
Waarom EFT aan Zee?
Het is mijn grote wens om zo veel mogelijk mensen EFT te leren en zichzelf te ontstressen. Hoe meer mensen EFT dan weer doorgeven aan andere mensen (kinderen, ouders, buurvrouw, leerlingen, familieleden) hoe vrijer, liefdevoller en opener we met onszelf en elkaar kunnen zijn. Iets wat we heel goed kunnen gebruiken in onze wereld.
Wil je meteen zelf starten met het leren van EFT? Schrijf je dan HIER in en ontvang meteen de GRATIS training ontstressen met het EFT. Ik leer je in 2 gratis video’s hoe je zelf EFT kunt toepassen op je stresspatroon.
Soms is er sprake van een hardnekkiger patroon en is het goed om dit samen aan te pakken. Een wortelkanaalbehandeling laat je ook door de tandarts doen.
Tijdens de 1 op 1 begeleiding onderzoeken we wat jouw specifieke stresspatronen zijn, waar ze zijn ontstaan en pakken die bij de kern aan. Zodat je weer vrij en ontspannen bent, kan genieten en krachtigere keuzes kan maken voor het leven dat jij verlangt.
Ervaringen van andere clienten met mijn 1-op-1 begeleiding lees je HIER