Waarom leuke dingen soms stressvol zijn
Ik ga naar een festival binnenkort. En ik heb er zin in. Maar ook een beetje geen zin.
Het is ok, hoe tegengesteld ook. Want ik leer dit steeds beter:
Stress is niet alleen voorbehouden aan stomme dingen. Leuke dingen zijn soms ook stressvol.
Weg met dat gevoel
Je hebt iets leuks op de planning: een nieuwe cursus, een saunadate, een feestje, een theatervoorstelling.
En dan opeens ervaar je stress. Je voelt onrust, weerstand, een drukkend gevoel in je borst, een gespannen gevoel. Alsof je iets heel spannends gaat doen.
‘Raar’, denk je. En je drukt het weg (als je het überhaupt al opgemerkt hebt). Je hoofd kan niet bedenken wat er nu zo spannend is aan wat je gaat doen. Ik heb hier toch zin in?!?
En toch… er is dat gevoel.
Dit wegdrukken doen we de hele dag. We overrulen de reacties in ons lijf met ons denken. We kunnen het niet verklaren, we begrijpen het niet, het komt niet uit.
Maar je lijf communiceert. En het heeft een boodschap.
Het alarm gaat af
Er dreigt gevaar.
Dat is wat je lijf vertelt.
OK…. wel gek. Want die vriendinnen waar je mee naar de film gaat zijn heel leuk. En naar de film gaan is ook niet heel spannend. Gewoon gezellig toch?
Talking to me?
En toch geeft je lijf iets anders aan. Er is iets aan dit uitje dat triggert en een stressreactie oproept. Een reactie waarin je lijf zich klaarmaakt om te vechten of vluchten. Er dreigt gevaar.
Want zo werkt dat in de database van je geheugen. Alles wat je ooit hebt meegemaakt, positief en negatief, is daar opgeslagen. Met alle details van de ervaring, alle geuren, kleuren, blikken, woorden, gevoelens. Alles. Dit helpt ons om te leren hoe we op situaties moeten reageren in de toekomst. Zo weet ik dat ik extra goed moet uitkijken als ik oversteek op een bepaald punt in onze wijk, omdat ik bijna van mijn sokken ben gereden in het verleden.
Nare ervaringen die niet goed verwerkt zijn, zitten ook in onze database. Ervaringen waarin we hebben moeten vechten of vluchten en onze stressreactie daarna niet hebben kunnen ontladen, omdat het niet veilig was, er geen troost was, geen bescherming of geruststelling.
Dieren ontladen na stress door zich uit te schudden, te bokken of te trillen. De stress verlaat het lichaam.
Elke nieuwe (ook toekomstige) ervaring wordt langs onze database gehaald om te kijken, o.b.v. het verleden, wat de beste reactie is.
Een uitje naar de film met vriendinnen is ogenschijnlijk niet spannend.
Maar het kan zijn dat details van je filmavond, lijken op details van een nare ervaring in het verleden. Als je die ervaring niet goed verwerkt hebt (je stress niet hebt kunnen ontladen), dan kan dat detail van de ervaring een stressreactie triggeren in het nu. Het lichaam reageert alsof er weer gevaar dreigt.
Misschien heb je je wel eens heel alleen gevoeld op een kinderfeestje met vriendinnen. En voel je je daardoor altijd gespannen als je met een groep vrienden weggaat. Misschien ben je als kind eens heel bang geweest voor een enge film en roept een filmuitje die angst weer op.
Controle over de stress
Meestal weten we niet precies waarom we reageren, zoals we reageren. Het gebeurt gewoon. En het gaat heel snel. We hebben geen controle over dit alarmsysteem. Een klein detail kan genoeg zijn.
Als onze stress flink aangaat, proberen we onze spanning vaak te managen met ons hoofd en door gedrag: we relativeren, bagataliseren, drukken weg, zoeken afleiding.
Dat kan er op allerlei manieren uitzien: uit je lijf gaan, Netflixen, koekjes eten (moi), sporten, drinken, roken, scrollen op Social Media of internet. Of het simpelweg vermijden van filmuitjes met vriendinnen. Allemaal om de spanning niet te voelen of te vermijden. Vaak zijn we daarbovenop ook nog streng voor onszelf: waarom ben ik zo gespannen? Waarom ben ik zo gevoelig. Waarom kan ik niet gewoon…..? We trekken conclusies over onszelf: Ik ben te gevoelig, ik ben te bang, ik ben niet sociaal. Alles met de goede intentie ons aan te sporen sterk te zijn, door te zetten, vol te houden. En niet helpend bij je stress.
Gezonde spanning
Natuurlijk kan een leuk uitje ook gezonde spanning geven. Een gezonde spanning veroorzaakt geen belemmerende gedachtes en gedrag zoals hierboven beschreven.
Als je dit wel het geval is, is er sprake van eens stresspatroon.
Wat kan helpen?
- Weet hoe je spanning tot stand komt. Er is een overlevingsmechanisme getriggerd. Dat is volkomen natuurlijk. Er is niets mis met jou, met je sociale vaardigheden, je moed, je doorzettingsvermogen. Hopelijk vind je mildheid in dit gegeven.
- Voel i.p.v. analiseer. Je lichaam reageert. Dat is de waarheid. Soms weet je hoe het komt, soms niet. Soms blijven herinneringen verborgen in ons onbewuste (met reden) of zijn preverbaal.
- Maak contact met je lijf: wat voel je, waar voel je het. Leg je hand op de plek waar je de spanning voelt. Adem ernaar toe en observeer voor een minuut. Niets hoeft anders, wees er mee. Het voelt misschien niet leuk, en dat mag. Dit hoort ook bij het leven. Soms komen er herinneringen op. Soms niet. Alles is ok. Volg wat je lijf nodig heeft na die minuut. Stretch, gaap, rek, dans, ren. Ontlaad de spanning.
- Komt er een herinnering op: doe EFT
- Komt er géén herinnering op: doe EFT
Naar kern gaan
Met EFT kun je bij kern van je stresspatroon komen. Herinneringen lijken vanuit het onbewuste naar boven te komen als je gaat werken met EFT. Het is als spoorzoeken naar jouw verhaal en ervaringen die je reacties en gedrag bepalen in het nu. En vooral: die ervaringen neutraliseren, of ontladen. Het is verassend en helend te merken waar je uitkomt en te zien hoe oude ervaringen je keuzes en gedrag vormen in het nu.
En vooral….een opluchting om de geblokkeerde energie los te laten.
Geen idee?
Ook als je geen herinneringen hebt, kun je je stress aanpakken met EFT. Dan werk je met wat er wél is, nl. je fysieke reactie op situaties. Jouw fysieke reactie is dan het verhaal en de ervaring waar je mee werkt.
Dansje
Mijn festival gaat helemaal goed komen. De zonnige en vrolijke herinnering aan de vorige keer helpt. Een grote groep mensen maakt ook iets ongemakkelijks in mij los. Maar die stress dans ik er uit, mét al die mensen. Zo leuk kan ontstressen zijn.
Stressvrij iets leuks doen?
Wil je leren hoe je met EFT je leuke-dingen-stress kunt aanpakken?
Soms ontdek je door zelf met EFT te werken dat er sprake is van een groot stresspatroon. Of je weet het gewoon. Dan is het veilig en super effectief om hier samen mee aan de slag te gaan.
Op naar een stressvrij(er) leven!
Add A Comment