“Hiep hiep hoera of hell no? EFT voor het zonder stress vieren van een verjaardag

Vorige week was ik jarig. Ik heb het ontspannen gevierd. Lekker uit eten en naar de film met mijn gezin. Ik vier het nooit groots mijn verjaardag. Geen uitbundig feest, met vriendinnen en vrienden. Ik kan mezelf wel saai in vinden daarin. En me ook een beetje schuldig voelen. Zou ik dan toch al mijn vriendinnen en vrienden een keer uitnodigen en het groots aanpakken? Gewoon ook eens een keer goed uitpakken? Iedereen houdt toch van een feestje?

Mijn hoofd slaat op hol. Dan moet ik bedenken wie ik uitnodig, wanneer, wat gaan we doen, vindt iedereen dit wel leuk, passen mijn vrienden wel bij elkaar, familie ook uitnodigen of niet, taartmoment of eten (en wat dan) of beiden, muziek draaien en dansen of lekker samen eten en goed gesprek.

Mijn hoofd duizelt en zeg maar ‘dag’ tegen mijn ontspanning.

Ik weet…. hier gaat stress aan. Er wordt iets in mij geraakt dat gaat over mezelf een feestje waard vinden. Gewoon mogen kiezen voor wat ik leuk vindt en mezelf dat gunnen. Maar ook iets in mij dat gewoon niet zo’n feestvierder is. Of is dat ook een stressreactie, omdat ik veel mensen en prikkels niet goed trek?

Wat is nature en wat is nuture. Ik vind het soms lastig te onderscheiden. Beiden waar denk ik.

Dus dan is mijn uitgangspunt: hoe veel last heb ik er van dat ik nog nooit een groots feest hebt gevierd? Lig ik er wakker van, pieker ik er over, komt het alsmaar terug, voel ik me rot op mijn verjaardag?

Of ben ik ontspannen. Blij met mijn viering in kleine kring. Waarin ik wel kies voor het restaurant en de film, omdat ik nu eenmaal de jarige job ben.

Dat laatste is nu het geval. En ik stel mezelf de vraag elk jaar weer. Volgend jaar weer verder kijken.

Verjaardag drama

Het vieren van je verjaardag kan dus een geweldige en vreugdevolle gebeurtenis zijn, maar het kan het dus ook gevoelens van twijfel en stress oproepen.

Wat te doen bij verjaardagvierstress:

  1. Accepteer je gevoelens

Het geeft op dit moment blijkbaar stress en onderzekerheid om je verjaardag te vieren. Deze gevoelens zijn nu onderdeel van je ervaring en dat mag er gewoon zijn. Ze zijn er toch al!

  1. Kies de juiste mensen om je heen

Kies de mensen uit met wie je je op je gemak voelt om je verjaardag mee te vieren. Als grote feesten of drukke restaurants je ongemakkelijk maken, kies dan voor een intiemere viering met een kleine groep vrienden of familieleden.

  1. Maak je eigen keuzes

Het is jouw verjaardag en je hebt het recht om je eigen keuzes te maken over hoe je het wilt vieren. Kies het restaurant of de activiteit die je leuk vindt en waar je je comfortabel bij voelt. Vergeet niet dat het jouw feestje is en dat het gaat om wat voor jou goed voelt.

  1. Wees lief voor jezelf

Als je niet klaar bent om je verjaardag op een bepaalde manier te vieren, is dat oké. Wees vriendelijk en geduldig met jezelf en vier jezelf op een manier die goed voelt voor jou.

  1. Vier jezelf op andere manieren

Als het vieren van je verjaardag te uitdagend is, overweeg dan om jezelf op andere manieren te vieren. Trakteer jezelf op iets leuks, ga op een reis of neem de dag vrij om te doen waar je zin in hebt. Het belangrijkste is dat je jezelf erkent en viert voor wie je bent.

EFT voor verjaardagvierstress?

Hier zijn enkele manieren waarop je EFT kunt gebruiken om je te helpen bij het omgaan met stress rondom het vieren van je verjaardag:

  1. Identificeer je triggers

Onderzoek wat jouw triggers zijn als het gaat om je verjaardag vieren. Wat zijn de specifieke gevoelens die naar boven komen als je denkt aan je verjaardag? Vind je jezelf niet de aandacht waard (al die aandacht is niets voor mij), voel je je onzeker (ik heb geen idee hoe je een leuk feest geeft, ik heb geen vrienden, ik kan geen taart bakken), heb je angst dat je het niet goed doet (verkeerde taart, muziek, lokatie, combinatie mensen). Gebruik EFT om de emoties die getriggerd worden te kalmeren.

  1. Maak een affirmatie

Maak een affirmatie die je herinnert aan je eigen waarde en dat je het waard bent om gevierd te worden. Dit kan bijvoorbeeld zijn: “Ik ben het waard om gevierd te worden” of “Ik accepteer en waardeer mezelf zoals ik ben”. Als je weerstand voelt tegen deze affirmaties, gebruik EFT!

  1. Ga op zoek naar negatieve ervaringen en herinneringen rondom verjaardagen.

Werd je niet uitgenodigd op het feestje van een vriend, kwam er niemand opdagen, was de sfeer op verjaardagen altijd beladen, is iemand je verjaardag vergeten? Werk op deze herinneringen met EFT.

  1. Gebruik EFT tijdens het vieren van je verjaardag

Als je je tijdens je verjaardagsviering overweldigd voelt, kun je EFT gebruiken om jezelf te kalmeren en je emoties te reguleren. De wc is een dankbare plek om je even terug te trekken.

Geduld is een schone zaak en ontspannen feest

Wees vooral geduldig en vriendelijk voor jezelf en vier jezelf op een manier die voor jou goed voelt.

Mocht je nou heel graag eens uitpakken met je verjaardag en gaan tegelijkertijd jouw hakken helemaal in het zand bij het idee, dan zou het zo maar kunnen zijn dat er een groter stresspatroon onder zit.

Het kan dan goed zijn om EFT te doen met een getrainde therapeut om je te begeleiden in het proces en hier vrij in te worden.

Misschien wel de mooiste manier om jezelf te vieren!

Neem gerust CONTACT op dan gaan we hier samen mee aan de slag!